Egyre több az olyan református ökogyülekezet, melyekben kiemelt témaként foglalkoznak a teremtésvédelemmel. A műanyagmentes július nyomában jártunk.

Gyülekezet

Hatvan, a misszió szigete

Kép: Hatvan, a misszió szigete

Fesztivál, tánc, bábcsoport, dicsőítő zenekar, reggel hatkor imaóra – néhány címszó a hatvani református gyülekezet életéből. A Heves megyei városban a szívükön viselik Jézus missziói parancsát, és a legkülönfélébb ötletekkel próbálják megszólítani a rájuk bízott tizenhárom település lakóit. Munkájukat dél-koreai misszionáriusok is segítik.

Hableány

Barátok a bajban

Kép: Barátok a bajban

„Miután mi annyi támogatást és szeretet kaptunk tőletek sok bajunkban, most mi is szerettük volna viszonozni ezt és a gyűjtéssel is kifejezni, hogy barátok vagyunk” – fogalmazott Bogárdi Szabó István vasárnap a budapesti Koreai Presbiteriánus Gyülekezet istentiszteletén, mikor átadta a májusi hajószerencsétlenség túlélői, a gyászoló családok és árvák megsegítésére összegyűjtött 11 000 dollárt.

Felvételi

Szakkollégium ingyenes lakhatással

Harmadik évét zárta a roma egyetemistákat és főiskolásokat a diplomaszerzés felé vezető úton segítő Budapesti Református Cigány Szakkollégium – az elmúlt időszak tapasztalatairól, a szakmai program új elemeiről és a várható változásokról az intézmény igazgatóját, Káli-Horváth Kálmánt kérdeztük.

Fiatalok

Körbevesz

„Körbevesz. Ez az idei Csillagpont üzenete is. Olyan hír ez, amelyet online is olvashatunk, megtalálhatjuk az újságok hasábjain és egy-egy baráttól is hallhatunk róla, de amely túlmutat ezeken: élőben, valóságban is meg lehet tapasztalni!” – Bedekovics Péter, az MRE Ifjúsági Iroda vezetőjének gondolatai a Csillagpontról.

Appal a zsebben a Csillagpontra


A programozás is lehet az evangélium eszköze – vallja Antal Zoltán villamosmérnök-hallgató, a Csillagpont applikáció ötletgazdája. Az idei református ifjúsági találkozóra a programokkal és az énekfüzettel a mobilunkban érkezhetünk, de számos további hasznos funkciót és egy meglepetést is tartogat az ingyenesen letölthető app.

Csillagpont: ízelítő a programokból


Áhítatok, lelkiségi programok, könnyűzenei koncertek, keresztyén dicsőítő zenekarok, közéleti beszélgetések, kulturális előadások várnak a református ifjúsági találkozó résztvevőire.

Interjú

„Az én részem kies helyre esett”

Kép: „Az én részem kies helyre esett”

Több mint tíz éve vezeti a Dunántúli Református Egyházkerületet, tavaly megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, idén pedig tiszteletbeli doktorrá avatta a Károli Gáspár Református Egyetem. Steinbach József püspökkel beszélgettünk.

A világban

Megrongálták a reformáció genfi emlékművét

Kép: Megrongálták a reformáció genfi emlékművét

A híres műemléket ismeretlenek vasárnapról hétfőre virradóra festékkel öntötték le. Azonnal megkezdték a szobrok megtisztítását, Genf vezetése feljelentést tett.

Újabb véres nap Aleppóban

Kép: Újabb véres nap Aleppóban

Hat civil életét követelte és további nyolc embert sebesített meg az elmúlt nyolc év egyik legvéresebb aleppói támadása. A szíriai örmény református közösség elnöke, egyházunk egyik kiemelt közel-keleti partnere, Harout Selimian levélben tájékoztatta a nemzetközi egyházi közösséget a legutóbbi aleppói vérengzésről.

Reportré

 

„Tudom, lehetetlen a nap 24 órában szolgálatban lenni, de ha módomban áll jót tenni, meg kell tennem, nem törtéhet máshogyan" – vallja Kontha Benőné Molnár Piroska, aki saját telkén hospice-házat épített. Reporté című sorozatunk első évadának záró epizódja.

Ízzel-Lélekkel

 

Lehet a főzés misszió? A Reformator Culina Team tagjai őszintén vallják, hogy igen. De mitől református egy iskolai konyha? A reform ételektől vagy a szellemiségtől? Sorozatunk legújabb részében a tavalyi Közétkeztetési Szakácsverseny győztes csapatához látogattunk el. A Reformator Culina Team tagjai nemcsak a konyhai kulisszatitkokba avattak be bennünket, hanem egy ízletes nyári ebédet is elkészítettek nekünk a Rózsakerti Demjén István Református Iskola menzáján.

Egyházunk

Az Állami Számvevőszékre látogattak egyházunk vezetői

A találkozó témái között a közpénzügyi gazdálkodás és ellenőrzés aktuális kérdései, valamint az egyházi fenntartású intézmények számvevőszéki ellenőrzéseinek tapasztalatai álltak.

Debrecenben ülésezik a Doktorok Kollégiuma

Zwingli Ulrich munkásságával foglalkozik a Doktorok Kollégiuma idei plenáris ülésén. Az augusztus 26-27-i debreceni tanácskozásra már lehet jelentkezni.

Istent keresem

Bír 21

„Abban az időben nem volt király Izráelben: mindenki azt csinálta, amit jónak látott” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

 

Ez történik továbbiak →Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóKivenni a szálkát

Jézus szavával kérlek benneteket: ne ítéljetek el senkit, még ha akármilyen jogosnak látszik is az az ítélet.

ReposztTemplomból edzőterem

Ez a világkép odáig megy, hogy Isten kultuszának korábbi helyét az emberkultusz helyévé alakítja át.

MegmondomHa a kereszténység váltaná a pluralizmust...

Mi történne a pluralizmussal, ha a kereszténység felváltaná?

Egyházfőhatósági igazolás

2019-ben megváltozott az egyházi belső jogi személyek jogi személyiségének igazolására szolgáló dokumentum és kérelmezésének rendje. 


Dunamelléki Egyházkerület

Krisztushoz kötődnek

Megtapasztalni, mit jelent Jézussal lenni a természet nyújtotta szabadságban, majd a hétköznapokban megélni a keresztyén hitet – fogalmazza meg célként a fiatalokat százhetvenöt éve összegyűjtő szervezet ... ...

Séta Amszterdamban

Vannak helyek, amelyek sokadik alkalommal is érdekesek. Főként, ha nem csupán a mindenki által ismert látványosságokat keressük. ...

Dunántúli Egyházkerület

„Az Urat keressétek, és éltek!” - Tanévzáró volt a Pápai Református Teológiai Akadémián

Megtartotta tanévzáró ünnepi istentiszteletét és akadémiai közgyűlését a Pápai Református Teológiai Akadémia közössége. A 2019. június 29-én tartott istentiszteleten Tóth András, a Pápai Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Átadták a végzett hallgatók oklevelét, valamint ünnepélyes...

Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó

A Pápai Református Teológiai Akadémia adott otthont az évente megrendezett Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozónak 2019. április 26-28 között.

Tiszáninneni Egyházkerület

Újabb felújítás a sajóecsegi templomban

Pályázati és egyházkerületi támogatásból korszerűsítették a sajóecsegi református templomot. Elektromos padfűtést szereltek be, hangosítási rendszert építettek ki és lecserélték az évek óta hibásan működő harangszerkezetet ... ...

Kegyesség tanulmányok

Kegyesség tanulmányok címmel új online, közösségi folyóiratot indít a Sárospataki Református Teológiai Akadémia.  ...

Tiszántúli Egyházkerület

Badeni tanulmányút az egyházi felnőttképzésről

2019. július 9. és 13. között Karlsruhéban vett részt tanulmányúton Fekete Károly püspök, Tóth-Mihala Veronika missziói és felnőttképzési tanácsos, valamint  Gonda László ökumenikus referens a ... ...

Elhunyt Gacsáji Márk

Isten szeretetében, Jézus Krisztus kegyelmében és a Szentlélek erejében bízva, szomorú szívvel tudatjuk, hogy Gacsályi Ma ... ...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Pick Pack Pont szállítás megszűnése

2019. július 1-jétől webáruházunkban a Pick Pack Pont szállítási szolgáltatás megszűnik. Kérjük, tájékozódjanak honlapunkon az igénybe vehető egyéb szállítási módok felől. Megértésüket köszönjük.

A Csillagponton is

Ott leszünk a Csillagponton is, várunk benneteket a Lehetőségek Piacán a Magyar Bibliatársulattal együtt. Látogassatok el a Könyv térre is!

  • Hitvallásismeret
  • Angol-magyar ÚSZ
  • Goheen misszió
  • Együtt a hit útján
  • Kovács Mihály