„A szülők azt mesélik, hogy a gyerekek hétvégén is bepakolnak a kis táskájukba és jönnének az oviba – ennél nagyobb megerősítésre nincs is szükségünk" – fogalmaz Varga Tünde, a rimaszombati Gólyavár Református Óvoda igazgatója. Gömörbe látogatva megismerkedtünk a felvidéki magyar óvodások mindennapjaival, utána jártunk, milyen kihívásokkal néz szembe egy szeptemberben megnyílt intézmény, ahogy az is kiderült, hogyan igyekszik teljesíteni a keresztelésekkor tett fogadalmát egy református gyülekezet.

Oktatás

Ezúttal közel-keleti testvéreinkkel tehetünk jót

Kép: Ezúttal közel-keleti testvéreinkkel tehetünk jót

Egy évtized alatt a Kárpát-medence református pedagógusai és diákjai több mint 133 millió forintot gyűjtöttek össze. Mindezért úgy adnak hálát az oktatási intézmények, hogy ezúttal közel-keleti testvéreink, a Szíriai Örmény Református Egyház damaszkuszi általános iskoláját támogatják.

Indul a református oktatási intézmények adománygyűjtése

Kép: Indul a református oktatási intézmények adománygyűjtése

A Szíriai Örmény Református Egyház damaszkuszi általános iskoláját támogatjuk a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap idei adománygyűjtésével. Olvassák el a Generális Konvent elnökségének felhívását!

A világban

Egyházak a gyermekekért

Kép: Egyházak a gyermekekért

„A gyermekek egy megbékélt világra vágynak, és jogunk van a reménységre" – fogalmaz Olav Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára az ENSZ harmincéves gyermekjogi egyezménye kapcsán.

Károlis ösztöndíj üldözött keresztyéneknek

Kép: Károlis ösztöndíj üldözött keresztyéneknek

Nehéz sorsú, keresztyénüldözés által érintett országokból érkező hívő fiataloknak segít diplomát szerezni a Károli Gáspár Református Egyetem. A cél, hogy ezek a fiatalok később saját hazájuk keresztyén közösségeit segítsék a hazánkban megszerzett tudással. Az idén alapított Károli Keresztyén Ösztöndíjról Sümeghy Gyulát, az intézmény nemzetközi igazgatóját kérdeztük.

Küldetés

Észrevenni azt, ami összeköt

Kép: Észrevenni azt, ami összeköt

Különösen fontos, hogy a keresztyén hit közös evangéliumát együtt vigyük tovább Európában – fogalmazott Kustár Zoltán Az eucharisztia ökumenikus perspektívában elnevezésű tudományos szimpóziumon november 14-én, csütörtökön Debrecenben. Az eseménnyel a szervezők teret akartak biztosítani a különböző felekezetek képviselőinek, hogy egy asztalhoz ülhessenek, és megoszthassák egymással nézőpontjukat.

Rendhagyó tanórát tartott Ózdon Trokán Nóra és Nagy Ervin

Kép: Rendhagyó tanórát tartott Ózdon Trokán Nóra és Nagy Ervin

„Fontos, hogy megtalálják a gyerekek azt, ami valójában érdekli és motiválja őket. És ha ez megvan, akkor a környezetüknek nagy felelőssége van abban, hogy megkapják a kellő támogatást céljaik eléréséhez” – mondja Nagy Ervin színész, aki kolléganőjével, Trokán Nórával olyan gyerekekhez látogatott el, akik részt vesznek a Magyar Református Szeretetszolgálat Válaszút Digitális Programjában.

Félezer gyermek karácsonyi kívánságát válthatjuk valóra az MRSZ új akciójával

Kép: Félezer gyermek karácsonyi kívánságát válthatjuk valóra az MRSZ új akciójával

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) idén új programmal bővíti adventi gyűjtőakcióit. A Szeretetdoboz elnevezésű tartós élelmiszer gyűjtés, valamint a Nyilas Misi Pakk címet viselő, cipősdobozokba csomagolt játék- és édesség gyűjtés mellett egy sokkal személyesebb ötlet is útjára indult: ötszáz rászoruló gyermek konkrét karácsonyi kívánságát válthatjuk valóra.

Komolyan venni a missziói parancsot

Kép: Komolyan venni a missziói parancsot

Az elesettekért, a társadalom perifériájára került embertársainkért imádkoztunk a társadalmi misszió vasárnapján. Magyarné Balogh Erzsébettel, a Református Missziói Központ (RMK) lelkész-igazgatójával arról beszélgettünk, mit foglal magában ez a kifejezés, és hogyan tudunk személyesen, az imádságon kívül más módon is részt venni ebben a szolgálatban.

Őszi ülésszakot tart a Zsinat

Kép: Őszi ülésszakot tart a Zsinat
Balatonszárszón ülésezik a Magyarországi Református Egyház Zsinata szerdán és csütörtökön.

Egység

Nincs nagyobb áldás, mint az Urat szolgálni

Kép: Nincs nagyobb áldás, mint az Urat szolgálni

Öt lelkészt szenteltek fel és átadták a Pálóczi Czinke István-díjat a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinatának őszi ülésszakán. A Rimaszombatban tartott tanácskozáson a változó egyházfinanszírozásról és a jövő évi egyházi tisztújításról is tárgyaltak november 15-én és 16-án.

Közös felelősségvállalás

Kép: Közös felelősségvállalás

A közös külkapcsolatok kérdésével és a jövő évi egységünnep előkészületeivel kiemelten foglalkozott a Generális Konvent elnöksége novemberi ülésén. A Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő testület legutóbbi tanácskozásának a Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozó Sződemeteren májusban átadott Kölcsey-emlékház adott otthont.

Keressük meg azt az egyet is!

Kép: Keressük meg azt az egyet is!

„Arra kell hívnunk a fiatalságot, hogy együtt legyünk, tudjuk meghallgatni egymást és érezzük meg, hogy összetartozunk” – vallja Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke. A Kárpát-medencei református ifjúsági szervezetek képviselői idén ősszel Kopácson találkoztak, ahol megismerhették a Horvátországban élő reformátusok helyzetét is.

In memoriam

Elhunyt Páll Lászlóné Kajtár Ágnes

2019. november 15-én életének 67. évében elhunyt Páll Lászlóné Kajtár Ágnes, a Budapest-Kálvin téri Református Egyházközség lelkipásztora.

Fiatalok

Zene, alázat, szorgalom: református fiúk az X-Faktor színpadán

Kép: Zene, alázat, szorgalom: református fiúk az X-Faktor színpadán

Stabil teljesítménnyel jutott az idei X-Faktor 12 döntőse közé Orosz Dániel és Kovács Bence, vagyis a C.O.O.L. zenekar. A felvidéki református fiúk saját dallal debütálnak az első élő műsorban, melyet mentorukkal, Puskás Péterrel közösen írtak. A szombati fellépésre készülve mindhármójukat az elmúlt hetek tapasztalatairól kérdeztük.

Ajánló

Egyházi táborok és programok finanszírozására lehet támogatást igényelni

Kép: Egyházi táborok és programok finanszírozására lehet támogatást igényelni

Táborok és közösségi célú programok támogatására, illetve a hozzájuk kapcsolódó eszközbeszerzésre nyújthatnak be kettőszáz- és ötszázezer forint közötti összegű támogatási kérelmet magyarországi és határon túli egyházi jogi személyek november 28-ig.

Segítség az adventi, karácsonyi gyülekezeti énekléshez

Kép: Segítség az adventi, karácsonyi gyülekezeti énekléshez

Az egyházzenei aloldalunkon elérhető összeállítás az új énekeskönyv adventi-karácsonyi dallamait tartalmazza hangszeres kíséretekkel együtt, valamint mostani dicséreteink többszólamú feldolgozásait, számos esetben meghallgatható hangfelvételekkel illusztrálva.

Emlékezés

Katonás emlékezés a reformációra

Kép: Katonás emlékezés a reformációra

Huszonöt éve indították újra a Tábori Lelkészi Szolgálatot, a reformáció ünnepének alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten Jákob János protestáns tábori püspök hirdetett Igét.

Istent keresem

1Thessz 4,13–18

„...így mindenkor az Úrral leszünk” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink


Ez történik továbbiak →


Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

MegmondomAz elfelejtett nyelv?

Van-e jelentősége az álmainknak, vagy azok csupán az agyműködésünk zagyvaságainak tekinthetők?

ReposztHorthy, és az ő fehér lova

Ez nem a történelem beemelése a mába, korrigált újraolvasás, hanem reflektálatlan ismétlés.

MegmondomÁldásmáz

Akár örülhetnénk is. Mert az nagyon örvendetes, ha valaki képes feloldódni a militáns hangvételű teológiájából.


Egyházfőhatósági igazolás

2019-ben megváltozott az egyházi belső jogi személyek jogi személyiségének igazolására szolgáló dokumentum és kérelmezésének rendje. 


Dunamelléki Egyházkerület

Ne haragudj meg érte

Tényleg lemegy a nap a mi haragunk nélkül? ...

A kiégés határán

Gyakran a túl nagy elvárásokkal kezdődik az egész, majd megindokoljuk magunknak, miért nem gond ez, utána viszont csőstül jön a baj. Nincs azonban olyan élethelyzet ... ...

Dunántúli Egyházkerület

Készen legyetek! - Lelkészszentelő ünnepi istentisztelet

A pápai Ótemplom adott otthont a Dunántúli Református Egyházkerület november 9-i ünnepi istentiszteletének, mely alkalmon felszenteltek négy lelkipásztort és átadták a Pro Pannonia Reformata díjat. Az istentiszteleten mutatták be a „Dunántúli Református Egyházkerület prédikátorai és rektorai II....

Új tornaterem a Tatai Refiben

2019. szeptember 4-én délelőtt hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a Tatai Református Gimnázium diákjai, tanárai és a meghívott vendégek.

Tiszáninneni Egyházkerület

Református a megye legjobb általános iskolája

Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobb általános iskolája a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola. A rangsort a legjobbiskola.hu közölte a kompetenciamérések alapján. ...

Negyedszázados évforduló Tiszaújvárosban

2019. október 20-án ünnepi istentiszteleten adtak hálát Istennek a tiszaújvárosi reformátusok a gyülekezet elmúlt 25 évéért. A jeles alkalomról Makkainé Chmara Marianna küldött írást Portálunknak.  ...

Tiszántúli Egyházkerület

Ünnepi istentisztelet a Nagysándor-telepen

A Debrecen-Nagysándor-telepi református templom felújítását követően új orgona segíti a gyülekezet éneklését, és augusztus 25-én ünnepi istentisztelet keretén belül az Egyházközség hálát adott a megújult ... ...

A Magyar Tudomány Ünnepe a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem november 28-án, csütörtökön több programmal is várja az érdeklődőket a Magyar Tudomány Ünnepén. ...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Tájékoztatás technikai hibáról

Tisztelettel értesítjük vásárlóinkat, hogy számítógépes rendszerünk hibája miatt a megrendeléseket később tudjuk teljesíteni. Megértésüket köszönjük.

Győri könyvszalon és CD bemutató

November 15. (péntek) és 17. (vasárnap) között a Győri Nemzeti Színházban várjuk az érdeklődőket kínálatunkkal. Pénteken 14.00 órától mutatja be Dinnyés József Hajdú Zoltán Levente verseit feldolgozó Negyven fohász dalban című CD-jét.

  • Németh Tamás
  • Kék vászon RÚF
  • Belső ember
  • Hitvallásismeret
  • Goheen misszió